Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Als je het idee hebt dat er iets niet klopt. Deel je zorgen met een ander die je kan adviseren hoe te handelen. Door erover te praten kan je het verschil maken voor een ander!

Mishandeling van ouderen komt in vele vormen voor. Degene die de mishandeling pleegt is meestal een bekende, een familielid, maar kan ook verplegend personeel zijn. Achtereenvolgend komen aan de orde: Financieel misbruik, lichamelijke mishandeling, geestelijke mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing

Financieel misbruik

Financieel misbruik komt het vaakst voor. Daar is sprake van wanneer anderen zonder toestemming geld of spullen gebruiken of ontnemen van de ouderen. Ongeoorloofd geld afschrijven van de bankrekening van de oudere, het veranderen van het testament zonder toestemming en diefstal van spullen zoals sieraden. Bij dementerende ouderen wordt komt financieel misbruik het vaakst voor.

Lichamelijke mishandeling

Bij lichamelijke mishandeling is er veelal sprake van lijfelijke straffen zoals schoppen en slaan, vastbinden en te weinig of te veel medicijnen geven (zoals slaapmiddelen).

Geestelijke mishandeling

Het geestelijk mishandelen uit zich in het steeds weer nare opmerkingen maken, dreigen en opzettelijk niet aanhalen, of negeren wanneer de oudere dat wel wil of nodig heeft.

Seksueel misbruik

Bij seksueel misbruik kun je denken aan, ongevraagd en/of ongewenst (laten) aanraken (aanranding), dwingen om toe te kijken bij seksuele activiteiten en seks hebben zonder toestemming van de oudere (verkrachting).

Verwaarlozing

Bij verwaarlozing kan er sprake zijn van de oudere lang niet wassen, (vaak) de oudere alleen laten terwijl deze zorg nodig heeft en niet voor voldoende eten in huis zorgen.

Wat kun je doen bij ouderenmishandeling?

U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als u alleen een vermoeden heeft van ouderenmishandeling, kunt u dit melden.


Herken de signalen van ouderenmishandeling. Bijvoorbeeld angstig reageren, blauwe plekken, vuile kleding en niet uit te leggen afschrijvingen van de rekening.

Nieuws

Lees ook

AOW vergoeding

Eenmalige compensatie van €5.000 , voor Surinaamse Nederlanders , wordt definitief toegekend. Naar verwachting wordt de aankondigingsbrief in juni 2024 verzonden.

Lees verder

Eenzaamheid ouderen

Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het kan ook leiden tot gezondheidsrisico’s.

Lees verder

Word donateur!

U kunt al vanaf € 15 Fos’ten ondersteunen in haar activiteiten