Eenmalige vergoeding van €5.000

Een groot aantal Surinaamse Nederlanders die voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland kwamen, krijgen recht op een eenmalig bedrag van € 5.000. Dat heeft het kabinet definitief besloten.

Ouderen die voldoen aan de voorwaarden, hoeven zelf niets te doen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt het bedrag automatisch over. Voorafgaand aan de betaling, verstuurt de SVB in juni 2024 een aankondigingsbrief.

1. Voorwaarden

In aanmerking komen ouderen van Surinaamse herkomst die in verband met de onafhankelijk bewust gekozen hebben om op uiterlijk op 25 november 1975 in Nederland te gaan wonen, voorafgaand in Suriname woonden, destijds 18 jaar of ouder waren en op 1 juli 2024 ten minste 20 jaar in Nederland hebben gewoond.

De groep verwachtte dat hun jaren in Suriname meetelden voor de AOW-opbouw, omdat Suriname toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is niet het geval, waardoor zij een lagere AOW krijgen.

2. Aankondigingsbrief

Ouderen die in aanmerking komen ontvangen in juni 2024 een aankondidigingsbrief van de SVB. Daarna wordt het bedrag automatisch overgemaakt. Ouderen die in juni 2024 geen brief van de SVB hebben ontvangen en denken recht te hebben op het bedrag, kunnen twee jaar na de datum zelf contact opnemen met de SVB. Dit kan vanaf 1 juli 2024. Mensen die het bedrag niet willen ontvangen kunnen dat na ontvangst van de aankondigingsbrief aan de SVB doorgeven.


Het te ontvangen bedrag heeft geen negatieve gevolgen voor het krijgen van toeslagen of andere inkomensregelingen zoals de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO).

Nieuws

Lees ook

Ouderenmishandeling

Bij ouderenmishandeling doet iemand iets waardoor de oudere persoon lijdt. Lichamelijke, geestelijke en seksuele mishandeling zijn bekend, maar ook financieel

Lees verder

Word donateur!

U kunt al vanaf € 15 Fos’ten ondersteunen in haar activiteiten