Eenzaamheid onder ouderen

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid, van jong tot oud. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het is ook lastig om over te praten. Ook leidt het tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving.

Programma 'Eén tegen eenzaamheid' 2022-2025, van de Rijksoverheid. Met het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid in Nederland verminderen. Het programma is in de vorige kabinetsperiode gestart. Het richtte zich aanvankelijk op ouderen, maar sinds de lancering van de vervolgaanpak in 2022 op mensen van álle leeftijden.

De drie doelen van het programma zijn:

1. Meer bewustwording in de samenleving over eenzaamheid
2. Meer maatschappelijk initiatief tegen eenzaamheid
3. In alle gemeenten een lokale aanpak tegen eenzaamheid

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid kan geleidelijk ontstaan door een combinatie van gebeurtenissen en verandering in persoonlijke omstandigheden. Een partner of goede vriend wordt ziek of overlijdt. Mensen gaan met pensioen of worden ziek. Door verlies van gehoor of zicht kunnen personen in een sociaal isolement geraken doordat ze geen auto of fiets meer kunnen rijden. Een verandering in iemands uiterlijk of psyche, bijvoorbeeld door ouderdom of een beperking, kan in de weg staan om nieuwe relaties aan te gaan. Maar ook een chronische aandoening, een levenslange lichamelijke of geestelijke beperking of het verborgen houden van de seksuele geaardheid of genderidentiteit kunnen voor eenzaamheid zorgen. Ook kunnen veranderingen in de omgeving een oorzaak van eenzaamheid zijn. Het geboorteland of de plek waar iemand zich thuis voelt, hoeft niet de plek te zijn waar diegene zich nu bevindt.


EENZAAMHEID Je bent veel alleen. Niemand om je heen. Je planten of dieren, Je kijkt door het raam. toch ben je niet alleen. Je bent niet eenzaam. Je broer en zussen, je partner en kinderen, kunnen het gevoel van eenzaamheid verminderen Eenzaam kan van alles zijn. Pas als je het voelt, de grootste pijn. Een kind, een vriend. een partner die er niet meer is. Dat is pas een groot gemis. Dan voel je je steeds alleen, Kijk je verdrietig om je heen. Je grote liefde is niet meer. De eenzaamheid komt steeds weer. Je liefde is vervlogen, heel zachtjes uitgeblust Geen hand meer op de mijne, geen mond die mij nog kust Geen nachtkus uit de verte, geen hand meer door mijn haar Niet meer samen zitten en kijken naar elkaar. Er vallen geen woorden , er is geen ergernis Maar ik weet uit ervaring hoe eenzaam eenzaam is

Gevolgen eenzaamheid.

Eenzaamheid kan een tijdelijk gevoel zijn. Als de eenzaamheid langer aanhoudt, ernstig is of als mensen niet zelf de vereenzaming kunnen doorbreken wordt het problematisch. Eenzaamheid kan dan ernstige lichamelijke, psychische en financiële gevolgen hebben. Klachten als verslavingen, depressie, suïcide, zelfverwaarlozing, slaapproblemen, hartproblemen, stress en dementie kunnen dan een gevolg zijn.

Eenzaamheid is een taboe

Het is moeilijk te vertellen dat je eenzaam bent en behoefte hebt aan een praatje, iemand om een kopje koffie mee te drinken of samen mee te winkelen of naar het theater te gaan.

Nieuws

Lees ook

AOW vergoeding

Eenmalige compensatie van €5.000 , voor Surinaamse Nederlanders , wordt definitief toegekend. Naar verwachting wordt

Lees verder

Word donateur!

U kunt al vanaf € 15 Fos’ten ondersteunen in haar activiteiten